maandag 20 juni 2016

11. 't Is een jongetje!

Naar een geheel nieuw concept!
Na lang wikken en wegen besloot ik om voor de verandering eens een PDF te kopen van het bekende poppenmakers atelier Lali Dolls.
(https://www.etsy.com/shop/LaliDolls) 

Behalve het patroon werd er ook een uitvoerige werkwijze beloofd.
Het PDF-je was behoorlijk prijzig maar het regende reacties van enthousiaste mensen die er vreselijk blij mee waren en vooral ook omdat er zoveel goede tips in stonden. 

De twijfels die ik had gingen eigenlijk over de vraag in hoeverre een poppenmaker zijn geheimen prijsgeeft en of je met wat je dan wel gegund wordt een pop kunt maken die een beetje lijkt op wat je voorgespiegeld wordt. Nog afgezien van de vraag of je zelf in staat bent de vereiste technieken netjes toe te passen. Aan dit popje zit nogal wat naaldvilt-werk, moeilijker dan je denkt. Maar: niet geschoten, altijd mis.

En dit werd het.Ja, het had eigenlijk een meisje moeten worden. Daar had ik allerlei leuke stofjes voor aangeschaft. Maar hoe ik ook keek en de haartjes één voor één met engelengeduld op het kopje naaide: het bleef toch een jongetje.
Maar is het geen schatje?

En wat zijn mijn bevindingen geweest met deze PDF aankoop? Was het zijn geld waard?
Wel, ik denk dat ieder deze vraag voor zichzelf moet beantwoorden. Mijn gedachte dat een poppenmaker misschien zijn diepste geheimen niet prijsgeeft, klopt wel. Vind ik. De beschrijving van de ogen waren naar mijn bescheiden mening niet correct. En voor een pop zijn die ogen eigenlijk het allerbelangrijkst. Een popje dat technisch niet mooi in elkaar zit kan toch nog gered worden als de oogjes goed uitpakken. De uitdrukking, daar gaat het om. Die moet zacht zijn, als van een jong mensje of een jong diertje. Ook pittige, stoute, ondeugende, schuine spleetoogjes kunnen toch ook die lievigheid uitstralen die de hele pop hartveroverend maakt. Dat is je winst.


Overigens zeg ik er meteen bij dat ik toch heel blij was met wat er verder nog in stond. Er waren enkele goede tips bij die mij dagelijks behulpzaam zijn bij de poppen die ik maak, die het werk lichter maken en veraangenamen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten