Doorgaan naar hoofdcontent

Kennismaken

Wees welkom op dit blog!


Mijn naam is Joke van der Veer en mijn passie en liefhebberij is het maken van Waldorfpoppen. Toen mijn kinderen nog op de Vrije School zaten kon je er bijna niet omheen: moeders konden cursussen volgen om voor hun lieve kindjes zeer persoonlijke popjes te maken, of jaartafelfiguurtjes die de seizoenen uitbeeldden. Inmiddels ben ik oma en heb ik wat meer tijd en ja hoor: het is er weer ingeschoten! Maar nu ernstig.
Ik maak dus poppen of mijn leven ervan afhangt met als doel mijn kunde en vaardigheden naar een hoger plan te slepen. Het moet alsmaar beter en mooier, er is geen houden aan.
Wat is er nou zo bijzonder aan deze poppen?


Waldorfpoppen, ook wel Zonnekindpoppen genoemd, zul je niet tussen het plastic in de speelgoedwinkel aantreffen. Deze worden namelijk met het meest grote engelengeduld en uiterst zorgvuldig handgemaakt van de meest pure materialen en gevuld met hoogwaardige wol van het - in dit geval - Drentse schaap.
Poppenmakers die zich hiermee bezighouden doen dit vanuit hun hart en nemen de tijd om tot een eindproduct te komen dat uniek en hartveroverend is. Uitgangspunt is steeds dat de poppen uitstraling hebben en verleidelijk zijn. Leuke, lieve, stoute, zoete kindjes, steeds weer anders en altijd zo mooi mogelijk. Goed genoeg voor een koningskind, maar is dan eigenlijk niet elk kind een koningskind?

Proefondervindelijk heb ik kunnen vaststellen dat deze poppen meerdere generaties meegaan. Ze zijn zonodig te reinigen en te repareren maar ook zonder dat verliezen ze nooit "dat soete", dat intieme, dat lekkere luchtje dat zo helemaal bij jouw kind hoorde. Die ene allerliefste pop die de jonge jaren van je kind deelde en voor altijd onvergetelijk blijft.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Willemijn konijn

Willemijn behoort, evenals haar talrijke broertjes en zusjes, tot de orde der vrolijke stampertjes. Net als Hazel en Pip is het een zachtaardig en aanhankelijk diertje met een ietwat dromerig karakter. Dit jonge lentediertje huppelt rond in het malse groene gras en draagt een romantisch gebloemd jurkje met een verfijnd gehaakt bovenstukje. Op haar bolletje heeft zij een krans met madeliefjes. Van kop tot voet – dus de oren niet meegerekend - meet Willemijn slechts 14 centimeter en past heerlijk in je hand. Haar vachtje is van originele Steiff Schulte viscose dat speciaal vervaardigd is  voor kleine diertjes. Kop en pootjes zijn draaibaar.  Willemijn en haar broertjes zijn zo uit een sprookjeswereld gestapt, zulke “verdroomde” wezentjes lijken wel antiek. Dat kan ook niet anders, ze zijn immers steekje voor steekje handgemaakt. Dus ook als decorstuk is zij adembenemend en zó lief. Willemijn behoort, evenals haar talrijke broertjes en zusjes, tot de orde der vrolijke stampertjes...

Hoe wordt een kop gemaakt

Mensen die zich nog niet zo verdiept hebben in het hele maakproces van de zonnekindpop of Waldorfpop, willen het graag uitgelegd krijgen. Ik zie dat ze hun uiterste best doen het te volgen maar toch met vraagtekens blijven lopen. Heel begrijpelijk en daarom heb ik hier wat fotootjes geplaatst om het schematisch toch wat inzichtelijk te krijgen. Het begint allemaal met een rolletje buisverband, te koop bij een enkele apotheek of hobbyzaak (bijvoorbeeld Niels Holgersson). In plaats daarvan kun je ook een katoenen sok nemen. Dat werkt zeker heel goed maar in mijn geval, voor pop Kaatje die ik hierna ga plaatsen, werkt buisverband plezieriger. Haar hoofd is te groot voor een sok omdat zij tot het grootste type Waldorfpoppen behoort. Omdat Kaatje een draaibaar hoofd krijgt, begint alles met een veiligheidsschijf. Zo ziet het buisverband er uit als het heel stevig is gevuld en aangeperst met schone schapenwol. Met een touwtje wordt de ooglijn bepaald en andere ...

Kikker en Pad

Deze komische diertjes zijn de geesteskinderen van kinderboekenschrijver Arnold Lobel die geprezen en bekroond is om zijn zelf geïllustreerde kinderboeken. Deze juweeltjes zijn stuk voor stuk smaakvol en teder geschreven en zo droogkomisch dat het ook voor volwassenen een feestje is om voor te lezen. Echte evergreens dus, die niet onderdoen voor De wind in de wilgen. Breiku nstenares Kristina Ingrid McGowan heeft van Kikker en Pad wondermooie patroontjes gemaakt die voor vijftien euro hier te koop zijn: https://www.ravelry.com/patterns/library/frog-and-toad Houd er wel rekening mee dat zowel diertjes als garderobe op vier pennetjes gebreid moeten worden. De vorm van de bolle oogjes wordt verkregen door knippen in de wol en aanbreien, wat nog een heel spektakelstukje is en alles bij elkaar behoorlijk tijdrovend. Heeft u hier geen zin in dan zijn deze twee grapjassen samen eenmalig verkrijgbaar bij Van al dat Soete voor een heel klein bedragje. Kikker en pad dus, vast gebreid van...